You are currently viewing ‘Kepler Sexto B’ i ‘Olvido’ triomfen en els VI Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià

‘Kepler Sexto B’ i ‘Olvido’ triomfen en els VI Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià

  • Post category:Premios 2023
  • ‘Kepler Sexto B’, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films, aconsegueix 8 premis Berlanga.
  • ‘Olvido’, dirigida per Inés Paris i produïda per la Dalia Films, aconsegueix cinc guardons.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) han organitzat la sisena edició dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià. Els guardons s’han entregat a l’Auditori del Palau de les Arts de València en una cerimònia retransmesa per À Punt.

A l’acte han assistit la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Teresa Cebrián, el director general de l’IVC, Abel Guarinos, a més de representants de diferents institucions valencianes i del sector audiovisual.

El lliurament de guardons ha transcorregut en una gala dinàmica i plena de ritme dirigida per Rafa Piqueras i conduïda per l’actriu Mireia Pérez, amb guió de Carlos García. Ha sigut una gala amb acompanyament musical de Roqui Albero.

En la gala han intervingut les actrius Elia Sanmartín, Glòria March, Cristina Perales i Luna Pàmies; els actors Víctor Palmero i Roberto Hoyo; l’actriu i cineasta Abril Zamora; les productores Alejandra Mora i María Zamora; la directora d’animació María Trénor; els directors i productors Marisa Crespo i Moisés Romera, el president de l’Associació d’Empreses de Serveis de l’Audiovisual Valencià, José Manuel Seguí; el compositor Arnau Bataller; el muntador i coordinador de postproducció Manu de la Reina; la documentalista i càmera Claudia García de Mateos; el director d’art Abdón Alcañiz, i l’actriu i membre de la Junta Directiva de l’Academia Galega do Audiovisual, Carmen Méndez.

Tal com es va anunciar fa alguns dies, el Premi d’Honor que atorga la vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, ho ha rebut el productor i cineasta Juan Andreu Espí, fundador d’Estudios Andro, de la mà de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó.

Amb aquest guardó es reconeix l’esforç i la dedicació de tota una vida a l’audiovisual en la qual Juan Andreu Espí ha sigut mestre i promotor de diverses generacions de professionals del sector a la Comunitat Valenciana i ha sabut mantindre Estudios Andro com una de les empreses lideres i amb major talent creatiu d’Espanya en els àmbits del cinema, la televisió i la publicitat.

Premis en les categories competitives

Les categories a concurs dels Premis Berlanga 2023 són 26, però una ha quedat deserta enguany, perquè no s’ha presentat cap producció a la categoria de millor llargmetratge d’animació. Hi ha dues novetats importants en el palmarés: el premi a la millor cançó original i el premi jove al millor llargmetratge, que han decidit els vots dels socis i sòcies júnior de l’Acadèmia.

La grans triomfadores d’aquesta edició ha sigut ‘Kepler Sexto B’, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films, que obté 8 premis: millor llargmetratge de ficció, guió, música original, actor protagonista, actor de repartiment, direcció de fotografia i il·luminació; direcció artística i premi jove al millor llargmetratge.

Per la seua part ‘Olvido’, dirigida per Inés Paris i produïda per la Dalia Films, aconsegueix cinc guardons: actriu protagonista, muntatge i postproducció, maquillatge i perruqueria, direcció de producció, i vestuari.

El palmarés complet d’esta edició dels Premis Berlanga és el següent:

El premi a la millor pel·lícula ha sigut per a ‘Kepler Sexto B’, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films.

En la categoria de millor llargmetratge documental, el títol guanyador ha sigut ‘Bull Run’, dirigit per Ana Ramón Rubio i produït per Cosabona Films

El premi a la millor direcció ha sigut per a Elena Escura per ‘Les vacances de Mara’, produïda per Tarannà Films.

El premi a la millor actriu protagonista és per a María Caballero per ‘Olvido’. En la categoria de millor actor protagonista ha guanyat Karra Elejalde per ‘Kepler Sexto B’.

El premi al millor guió ha recaigut en Alejandro Suárez i Grete Lee-Man Suárez per ‘Kepler Sexto B’.

El premi al millor actor de repartiment és per a Pablo Molinero per ‘Kepler Sexto B’ i el premi a la millor actriu de repartiment és per a Inma Sancho per ‘Unicorns’.

Pablo Bürmann ha guanyat en la categoria a millor direcció de fotografia i il·luminació per ‘Kepler Sexto B’.

José Manuel Jiménez, Víctor Suñer i Iván Martín han obtingut el premi a millor muntatge i postproducció per ‘Olvido’.

El premi al millor so és per a Laura Romero per ‘Les vacances de Mara’ i el de millor música original és per a Vanessa Garde per ‘Kepler Sexto B’.

El premi a la millor cançó original és per a ‘Rich en cripto’ de Lory Money i Sr.Flipante, en la banda sonora de ‘Bull Run’.

En la categoria de millor vestuari, la guanyadora és Inés Liverato per ‘Olvido’. El premi a millor maquillatge i perruqueria és per a Esther Guillem, Piluca Guillem, David Ambit i Alba Bautista per ‘Olvido’.

El premi a la millor direcció artística és per a Maje Tarazona per ‘Kepler Sexto B’. Mamen Tortosa és la guanyadora del premi a la millor direcció de producció per ‘Olvido’.

El premi a la millor sèrie de ficció és per a ‘Després de tu’, dirigida per Carles Alberola i Chon González i produïda per Albena Produccions.

El premi a la millor sèrie documental és per a ‘Informe’, dirigida per Gabriel Ochoa i Pau Martínez i produïda per La República del Lápiz.

El premi a la millor sèrie d’animació és per a ‘Sex Symbols’, dirigida per Paloma Mora i produïda per Admirable Films i TV ON.

En les tres categories de curtmetratge, el premi al millor curt de ficció és per a ‘Hàbitat’, dirigit per Elena Escura i produït per Aire de cinema i Wicker Films; el premi al millor curt documental és per a ‘Una teràpia de merda’, dirigit per Javier Polo i produït per Cosabona Films, Los Hermanos Polo Films, Wise Blue Studios València i Inaudita.; i el premi al millor curt d’animació és per a ‘Becarias’, dirigit per Marina Donderis, Núria Poveda i Marina Cortón i produït per Pangur Animation.

El premi jove al millor llargmetratge, que han decidit els vots dels socis i sòcies júnior de l’Acadèmia, és per a ‘Kepler Sexto B’, de Turanga Films.

El premi a millor videojoc ha sigut per a ‘Minabo- A Walk Through Life’, d’Spherical Píxel. El jurat d’este premi ha estat format pels especialistes en videojocs Eurídice Cabanes, Pepa Sastre i Beatriz Olcina.

No s’ha presentat cap producció a millor llargmetratge d’animació, per la qual cosa esta categoria ha quedat deserta.